Ethiek

Onder restauratoren ontstaat wel eens een discussie over de manier waarop je verschillende problemen bij restauratie kunt oplossen. De standpunten van de restauratoren kunnen verschillen op basis van hun ervaring, principes of omdat de praktijk nu eenmaal anders is dan de theorie.
In principe worden tijdens de restauratie bij VAN TOL ANTIEK alleen materialen, houtsoorten en methoden gebruikt die aan de periode en type meubel gerelateerd zijn. Dit is bijvoorbeeld in negen van de tien gevallen bij een antiek meubel de warme lijm, in de vorm van huidenlijm of beenderlijm.

Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen, maar juist met deze gevallen moet serieus omgesprongen worden. Er wordt geprobeerd zo weinig mogelijk van de oude manier af te wijken, hierbij is reversibiliteit (de omkeerbaarheid van een restauratie) een erg belangrijk punt. Zo werden vroeger veel meubels gepolitoerd. Hierbij wordt afscheiding van luizen gebruikt samen met heel fijn gruis en een vluchtige stof (alcohol) om een mooie glans op uw meubels tevoorschijn te toveren. Dit is een hele arbeidsintensieve manier om een afwerkingslaag op een meubel aan te brengen omdat de afwerking bestaat uit vele lagen op elkaar. Het mooie van deze afwerkingslaag is dat schade die ontstaat goed kan worden hersteld; met alcohol lost de afwerkingslaag weer op. De schade wordt hersteld en het gedeelte wordt opnieuw gepolitoerd. Tegenwoordig wordt lak gebruik omdat dit veel sneller aan te brengen is, maar dan ontbreekt de mooie diepe kleur die bij het politoeren wel zichtbaar is. Bij VAN TOL ANTIEK wordt gewerkt met oude materialen en technieken. Alles wat het atelier verlaat kan weer ongedaan gemaakt worden. Dit is van groot belang voor volgende restauraties.